Tea Zavacki je mlada preduzetnica iz Zagreba i autorka bloga teatime.com.hr. Osoba na čijem blogu i društvenim mrežama uvek možete pronaći mnoštvo korisnih saveta na temu karijere, pisanja bloga i ličnog razvoja. Isto tako, osoba čija priča inspiriše mlade da se pokrenu, da se usavršavaju i hrabro idu ka svojim ciljevima.

1.Za početak, reci nam više o sebi.

Volim se opisati u tri (često nespojive) riječi – inženjerka, poslovna trenerica, blogerica – a najčešće je tu još svašta nešto između. Trenutno u najvećem dijelu vremena provodim treninge poslovnih vještina u regionalnim kompanijama te paralelno s tim kreiram različite formate sadržaja za platformu TeaTime među kojima su i online i offline edukacije.

2. Kako je izgledao tvoj karijerni put počevši od školskih dana, pa sve do danas?

17 godina svog školovanja bila sam klasična štreberica. 🙂 Oduvijek sam bila dobra u matematici pa sam tako nakon matematičke gimnazije završila Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

A onda sam negdje tijekom svoje druge godine u poslovnom svijetu shvatila da bi fali kreativno izražavanje, komunikacija s ljudima i dijeljenje ideja te je tako nastao TeaTime. Tada je bio „samo blog“, a danas je puno veća platforma zahvaljujući kojoj sam surađivala na najrazličitijim projektima i radila u uzbudljivim industrijama u kojima se ranije ne bih mogla ni zamisliti.

3. S ozbirom da se ne baviš onim što si zapravo studirala, koliko smatraš da je formalno obrazovanje značajno?

U današnjem (poslovnom) svijetu ne mislim da je nužno, no i dalje vjerujem da je vrijedno. Često me pitaju je li mi žao što sam studirala elektroničko i računalno inženjerstvo kada danas radim nešto potpuno drugo. Moj odgovor je uvijek – apsolutno ne.

Osobno, s 18 godina pojma nisam imala što želim, a fakultet mi je dao strukturu, natjerao me da razvijam kritički način razmišljanja te me povezao s ljudima zbog kojih sam danas tu gdje jesam. S druge pak strane, ne vjerujem da je formalno obrazovanje preduvjet da bismo radili ono što volimo (barem ne u slučaju većine industrija i zanimanja danas).

tea-zavacki

4. Zašto si se odlučila da se isprobaš u preduzetničkim vodama? Šta je potrebno za takav korak?

Često kažem da nisam otišla u poduzetništvo jer sam htjela biti poduzetnica. Otišla sam u poduzetništvo jer područje kojim se želim baviti to trenutno zahtijeva.

Budući da nisam rođena poduzetnica, bilo je potrebno nekoliko godina razmišljanja i puno pozitivnih priča i primjera da bih na kraju i ja „skočila“. Nakon jednog motivacijskog videa previše, zapitala sam se – što je najgore što se može dogoditi?

Kada pričamo o „štreberskom“ modelu ulaska u poduzetništvo, volim sljedeći algoritam:
1. Analiziraj mjesečne troškove i izbaci sve suvišno.
2. Procijeni koliki minimalni mjesečni prihodi su ti potrebni.
3. Taj iznos pomnoži s 3-6 mjeseci i stavi ga na stranu.
4. Ako možeš, razvijaj svoju ideju paralelno sa stalnim poslom i u trenutku kada ti tvoj hobi počne donositi minimalni iznos iz drugog koraka – prijeđi u poduzetništvo.
5. U suprotnom, skoči odmah. 🙂

5. Šta voliš kod svog posla?

Ono što posebno volim i zbog čega ustajem iz kreveta je onaj „aha“ trenutak koji u nama može potaknuti ideja strukturirana na pravi način i podijeljena u pravom trenutku. Takvi „aha“ trenuci, iako naizgled beznačajni, ponekad u potpunosti mijenjaju smjer našeg života i to je glavni razlog zbog kojeg već 3 godine kreiram sadržaj online.

Dodatno, u ovom životnom periodu jako cijenim fleksibilnost koju mi ovaj poslovni model pruža kao i slobodu da sama planiram svoj dan (čak i ako on ponekad traje 10+ sati).

6. Gde pronalaziš inspiraciju za tekstove na TeaTime?

Kada nemam inspiracije ili ne znam o čemu bih pisala to je obično znak da predugo nisam naučila, testirala ili doživjela nešto novo. Jedna zanimljiva formula kaže: Ideas In = Ideas Out. Inspiraciju tako pronalazim u svakodnevnim iskustvima, člancima, knjigama, ali i u razgovorima sa stvarnim ljudima na TeaTime platformama.

tea zavacki

7. Koji bi bili tvoji saveti za nekoga ko želi da pokrene svoj blog?

Prva rečenica koju bih rekla njoj ili njemu bila bi da je to najbolja poslovna odluka koju može donijeti. 🙂 U današnjem svijetu u kojem svi konzumiramo informacije online, blog je tvoj način da komuniciraš tko si, u čemu si dobar i kako možeš donijeti vrijednost drugima.

Prvi korak bio bi odabrati format sadržaja koji ti najbolje leži, u skladu s tim i platformu te jednostavno krenuti. Obično postoji nekoliko tehničkih koraka između tebe i tvog prvog teksta (o kojima sam detaljnije pisala ovdje), no kreiranje sadržaja u konačnici se svodi na prenošenje ideja u koristan, inspirativan i zabavan format te hrabro dijeljenje s drugima.

8. Šta smatraš da je ključ uspeha na Balkanu?

Rekla bih isto što je ključ uspjeha i bilo gdje drugdje – kreirati uslugu ili proizvod koji donosi vrijednost drugima. To se postiže uz empatiju i beskompromisan fokus tijekom vremena.

Ono što je specifičnije za Balkan je taj strah od neuspjeha o kojem se često priča. Zato često kažem da je sasvim u redu početi anonimno, jer svi koji su tako krenuli su se ubrzo nakon toga ponosno potpisali ispod svog rada. 🙂

9. Šta bi bila tvoja poruka mladima koji ovo čitaju?

Poslovni svijet je igra. Da, posao plaća račune. Ali uz malo hrabrosti može biti puno više od toga. I zato vam želim da učite, testirate, doživite neuspjehe, napredujete i uživate u igri.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *