Milka Negrović je trenutno strateg i konsultant za digitalni marketing. Nije dozvolila da fakultet koji je odabrala, pa i prvo radno iskustvo predodredi njen budući karijerni put. Danas, smatraju je velikim ekspertom i profesionalcem u oblasti kojom se bavi. Imala je priliku da radi sa najvećim kompanijama u našoj zemlji. Ipak, za sebe kaže da ne prestaje da uči.

Šta to Milka ima da poruči mladima na Balkanu, pročitajte u nastavku:

1.Recite nam više o sebi.

Nepopravljiva sam štreberka kada je posao u pitanju – detaljna, temeljna, zahtevna i ozbiljna. Uglavnom sam dobre volje i nasmejana. Ekstrovertna sam i komunikativna, što čini da je posao koji radim većim delom uživanje.

Poslednje 4.5 godine sam deo tima kreativne digitalne agencije Homepage na poziciji Strategic Account Manager.
To konkretno znači da sam zadužena za vođenje tima komunikacija, za ključne klijente agencije, kao i za prodaju. Učestvujem u velikom broju procesa u agenciji, uključujući izradu strategija digitalnog marketinga i rad na kreiranju kampanja za klijente.

Ne prestajem da učim. Ne zbog toga što moram jer radim u industriji u kojoj se sve munjevito menja, već zbog toga što želim, to me “vozi”.
I ne prestajem da delim znanja i iskustva. Volim kontakt sa ljudima, pa su edukacije i predavanja omiljeni segmenti mog posla.

2. Kako je izgledao vaš karijerni put počevši od studentskih dana, pa sve do danas?

Vrlo atipično. Moje formalno obrazovanje nema baš nikakve veze sa ovim čime se danas bavim. Čak ni moja prethodna iskustva nisu iz oblasti marketinga već iz prodaje koja je moja velika ljubav. Radila sam u kozmetičkoj industriji u velikoj kompaniji i odatle nosim vredna iskustva.

Digitalnim marketingom se intenzivno bavim od 2011. godine i godinu dana kasnije postajem suosnivač online shop-a gde formiram model poslovanja najsličniji danas popularnom dropshipping-u. Vrlo brzo sam shvatila evoluciju komunikacije i činjenicu da se do publike najpre može doći putem digitalnih kanala. Samim tim posvetila sam se unapređenju svojih znanja u oblasti digitalnog marketinga i pre rada u agenciji.

Ipak, u agenciji sam stekla neprocenjiva iskustva u radu sa velikim klijentima, na velikim projektima. Iskustvo u prodaji mi daje jedan drugi ugao gledanja i klijenti i moji poslodavci prepoznaju i cene.

Ne volim dugoročne planove, jer živimo u vreme ogromnih promena, tako da ne znam čime ću želeti da se bavim za 5 godina.

3. S obzirom da ste trenutno zaposleni u marketinškoj agenciji, šta biste savetovali mladim osobama koje bi volele da svoj karijerni put započnu baš u oblasti marketinga?

Da se ne smatraju ekspertima čim oboje kosu u tirkizno plavo i završe dva kursa digitalnog marketinga. Potrebno je mnogo rada na znanju, ali i mnogo, mnogo prakse.

Prva važna stvar jeste da provere da li je posao u agenciji za njih. To je vrlo specifičan posao, zaista nije za svakoga. Potrebno je mnogo strasti, volje i posvećenosti. Najbolje bi bilo da pokušaju sa praksom u agenciji, pa da procene da li se snalaze u tom poslu.

4. Koji bi bio Vaš savet mladima koji se još nisu u potpunosti sigurni čime bi želeli da se bave i u kom smeru njihova karijera treba da ide?

Da biraju ono što vole. Danas je to vrlo realno. Ne postoje granice na tržištu rada, znanja su dostupnija nego ikada. Roditelji često sputavaju mlade usmeravajući ih na dobro plaćene ili dostupne poslove. Nema potrebe za tim. Danas se poslovi menjaju mnogo češće i to je odlično jer mladi mogu da probaju više poslova i da se usmere na onaj koji im najviše odgovara.

Na poslu se provodi bar 8 sati dnevno. Treba dobro razmisliti kako i sa kim želimo da provodimo to vreme. Ukoliko ste na poslu nesrećni ili pod stresom, to će se reflektovati na sve ostale aspekte života.
Ne moramo da se mučimo, ne moramo da trpimo, imamo izbora.
U isto vreme, uspeh bez truda je retkost. Ne zaboravimo da ako mi ne radimo, ništa ne radi.

milka negrovic uspeh na balkanu

5. Kako balansirate između privatnih i poslovnih obaveza? Koliko smatrate da je bitan tzv. „work-life“ balans?

Ne radim posao koji može da se isključi u pet popodne. Mogu da zatvorim laptop i trudim se da se veoma dobro organizujem kako bih to i uradila. Ali onaj “tab” u glavi često ostaje otvoren i kada nisam na poslu. Nemam problem sa tim, jer ne radim nešto na šta sam primorana, ovaj posao je moj izbor. Ako mi padne na pamet neka super ideja dok kuvam, sigurno je neću potisnuti jer mi se javila van radnog vremena.

Posao nije neki paralelan život, on je deo ovog jedinog života koji imamo i tako ga posmatram. Ne bih mogla da radim posao koji percipiram kao mučenje, pa da od ponedeljka do petka živa nisam, a onda vikendom oživim. Besmisleno. Ne treba da radimo poslove koji nas ne ispunjavaju. Uvek ima izbora, ako smo spremni za promene.

Balans je važan u svemu u životu. Ni jedna krajnost nije dobra. Imam porodicu i uživam u vremenu koje provodimo zajedno. Naravno, težim da je tog vremena uvek više i da ga provodimo kvalitetnije. Ipak, tvrdim da sam više vremena posvećivala svom detetu, suprugu i samoj sebi, nego mnoge nezaposlene žene koje poznajem.

6. Da li ste se nekada suočili sa rodnom diskriminacijom u svom poslu? Kako smatrate da bi mlade žene trebale da se izbore sa tim?

Ne da sam to osetila ili prepoznala. Moguće da nisam obraćala pažnju, jer jednako ne odstupam ni pred ženama, ni pred muškarcima. Svesna sam problema i verujem da rodna diskriminacija ima duboke korene u kulturi jednog naroda, tako da se tu mora i rešavati. Kada je mlada osoba odlučna, ima ekspertizu i samopouzdanje, niko joj to ne može osporiti, bez obzira kog je pola.

milka negrovic uspeh na balkanu

7. Šta smatrate da je ključ uspeha na Balkanu?

Isto što i u bilo kom drugom kraju sveta. Rad na sebi, posvećenost, hrabrost, upornost.

8. Šta bi bila Vaša poruka mladima?

Da razmišljaju svojom glavom i inoviraju.
Da čim neko izgovori “to se tako ne radi” automatski prestanu da slušaju.
Da ne dozvole da ih neko ubedi da nema izbora i da ne kopiraju tuđe živote, već da grade svoj, onako kako žele da izgleda. Koliko god to nedostižno i suludo zvuči.
0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *