Olivera Popović je polovinu radnog veka provela je u preduzeću „Informatika“ a.d., u to vreme najvećoj informatičkoj kući na prostorima bivše Jugoslavije. Nakon toga, postaje suosnivačica firme ”Power Symbol Technology“ d.o.o, jedne od vodećih kompanija u Srbiji kada je reč o IT sektoru, gde je provela 15 godina. Članica je Udruženja poslovnih žena Srbije od njegovog osnivanja 1999, a od 2006. godine i potpredsednica istog.

Učestvovala je na velikom broju projekata vezanih za ekonomsko osnaživanje žena i razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji. Takođe, pokrenula je i veliki broj mentorskih programa.

To nije sve. 🙂 Nakon penzionisanja posvetila se proširenju porodične firme – stomatološke ordinacije „Dr Popović“, gde je trenutno izvršni menadžer – zadužena za organizaciju i vođenje posla,  marketing strategiju, tehničku i komercijalnu podršku klijentima, komunikaciju sa partnerima i klijentima kao i kontinuiranu edukaciju osoblja.

Pored svega toga, Olivera je supruga, majka dvoje dece i baka troje unučadi.

1.Recite nam više o sebi.

Ja sam Olivera Popović, diplomirana matematičarka, penzionerka, izvršna direktorka u stomatološkoj ordinaciji Dr Popović, podpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, supruga, majka, a najviše baka 3 unuka.

2. Kako je izgledao vaš karijerni put počevši od studentskih dana, pa sve do danas?

U vreme kada sam se opredeljivala za svoje buduće zanimanje, želela sam da se bavim arhitekturom, da dizajniram enterijere. Želela sam da upišem arhitekturu, ali pošto mi je matematika bila jača strana dok za slobodno crtanje i nisam bila baš nadarena, odlučila sam se za studije matematike. Još za vreme studija imala sam jasnu viziju da želim da se bavim u to vreme veoma inovatitivnim i novim zanimanjima iz oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija.

Prošla sam jedan ciklus rada u državnoj firmi, Informatika d.o.o. koji je u to vreme bio vodeća firma u oblasti IKT. Prošla sam i razvoj privatne firme PSTech d.o.o. od 3 do 150 zaposlenih i stekla veliko iskustvo. Radila sam u oblasti koja se promenila drastično za to vreme, od host računara i velikih poslovnih aplikacija, preko pojave PC, interneta, mobilnih telefona i poslovnih aplikacija na mobilnim uređajima, ali i aplikacija koje upravljaju vašim životom. Za sve vreme moje 35-ogodišnje karijere mnogo sam učila, tako da nisam mogla da ne vidim da mogu to znanje da primenim i u drugim oblastima i da vodim bilo koji drugi biznis iako nisam iz te profesije potekla.

Od kada sam otišla u penziju bavim se marketingom i dentalnim turizmom u porodičnoj stomatološkoj ordinaciji Dr Popović.

3. S obzirom da u to vreme nije bio veliki broj žena u IT sektoru, kako ste odlučili da se bavite baš programiranjem?

Kada sam se ja zapošljavala, u firmi koja je brojala više od 50 zaposlenih, radile su dve asistentkinje i dve programerke. Ostali zaposleni su bili muškarci. Kasnije, rastao je broj žena, ali njih na žalost, nije bilo dovoljno na tržištu rada. Tek sa širenjem firme i zapošljavanjem žena u administraciji, poboljšala se statistika. Kada sam napustila tu profesiju, prosek je bio oko 25% žena i to se smatralo visokim prosekom.

dav

4. Nakon gotovo 16 godina rada u „Informatika“ a.d. odlučujete da postanete osnivač kompanije „PS Tech“ gde ste proveli 15 godina – koliko Vam je bilo teško da donesete tu odluku i zašto ste se odlučili na taj korak?

Ja sam primer preduzetnice koja se odlučuje za osnivanje svoje firme zato što je na to primorana. Iako nisam bila otpuštena ili mi je preduzeće propalo, što je najčešći razlog za otvaranje sopstvene firme i tada i sada, bila sam „oterana“ iz firme dolaskom rukovodstva koje je bilo nazadno, konzervativno i nije se uklapalo u moje kreativne inicijative i sklonosti. Odluka nije bila laka, s obzirom da su to bile 90-te, ali se ni jednog momenta nisam pokajala.

5. Po čemu se razlikuje rad u velikom preduzeću i kompaniji u razvoju?

Postoje dobre i loše strane rada u velikom preduzeću i kompanijama u razvoju.

Dobre strane su da vam veliko preduzeće pruža sigurnost, oslonac, timski rad dok preduzeće u razvoju pruža izražavanje i realizaciju kreativnih i inovativnih ideja.

Loše strane su da u velikom preduzeću dosta energije trošite na svoje pozicioniranje, nemate slobodu primena svojih ideja a kod preduzeća u razvoju ste sami na bojnom polju gde vas čekaju veliki izazovi.

6. Zašto ste se odlučili da, i nakon penzionisanja, iskoristite svoje stečeno znanje i iskustvo ovaj put za razvoj porodične firme – Stomatološke ordinacije „Dr Popović“ – gde ste danas izvršna direktorka?

Moj odlazak u penziju poklopio se sa tim da jedan od mojih sinova preuzma porodičnu stomatološku ordinaciju i kreće da se suočava sa problemom proširenja baze pacijenata.  Moje iskustvo, nove tehnologije, dinamičko menjanje tržišta i mnogi drugi faktori uticali su na to da krenem u istraživanje kako da obezbedim klijente porodičnoj ordinaciji i tako sam se našla u svetu marketinga i dentalnog turizma.

dav

7. Pokrenuli veliki broj mentorskih programa, pa i sami bili mentor, stoga šta smatrate da je danas presudno za uspeh u biznisu?

Udruženje poslovnih žena Srbije od svog osnivanja bavi se edukacijom za započinjanje i razvoj preduzeća, umrežavanjem, mentorstvom, organizovanjem B2B sastanaka i drugim vidovima ekonomskog osnaživanja žena. Svaka od nabrojanih podršaka može biti krucijalna za razvoj nekog preduzeća u nekom momentu, ali mislim da je mentorstvo sigurno podrška koja se najviše pamti i traje veoma dugo. Naše je iskustvo da preduzetnice, a najčešće su to i naše članice,  koje su uspele u svom poslu, rado dele svoje iskustvo sa drugim preduzetnicama, početnicama. Formalno ili neformalno mentorstvo, razmena iskustva u razgovoru na našim redovnim sastancima ili putovanjima je odlika našeg Udruženja. Sve mi rado pomažemo jedna drugoj ako se nađemo u nevolji, iznosimo naše iskustvo u sličnim situacijama ili vredno i sistematično kroz program mentorstva koji smo razvili, radimo sa mladim preduzetnicama da bi im pomogle da što lakše prevaziđu početničke prepreke i krenu već utabanim stazama. A tada se između mentorke i početnice razvije odnos koji traje još dugo, a često se završava i partnerstvom u poslu, nekim novim proizvodom sa kojim zajeno izlaze na tržište.

8. S obzirom da ste imali mogućnost da u inostranstvu više zarađujete radeći svoj posao, zašto ste odlučili da ostanete da živite i radite u Srbiji?

Uvek sam radila u inovativnim oblastima. Porodica je presudila da ne idemo nigde, jedan od sinova je čak završio studije u SAD i vretio se i sada uspešno radi u Srbiji. Zarada nije bila presudna, porodica je ta koja nas je zadržala i smatram da nismo pogrešili.

9. Šta smatrate da je ključ uspeha na Balkanu?

Za Balkan je spefičino pre svega inat. Zato je ključ uspeha koji je specifičan za Balkan, korišćenje inata u kriznim momentima, kada vam ne ide, kada želite da se odselite, kada žalite što ste ovde rođeni.

10. Šta bi bila Vaša poruka mladima?

Moja poruka je da kroz svoju profesiju mladi prolaze širom otvorenih očiju, da mnogo uče, da su radoznali i hrabri, da istražuju nova rešenja. Uspeh zavisi od vas, ne tražite izgovore, koncentrišite se na vašu ideju, učite mnogo.
0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *