Josip Bošnjaković je preduzetnik, trener i konsultant. Vlasnk je kompanije BRIDGE Communications, a u svom dosadašnjem iskustvu je dizajnirao i vodio više projekata raznih trening programa kroz preko 400 dana treninga u Srbiji, Crnoj Gori, Češkoj republici, Sloveniji i drugim zemljama. Pre trenerske i konsultantske karijere, Josip je imao 8 godina iskustva u prodaji, marketingu i upravljanju kroz pozicije u više domaćih i stranih kompanija. Radio je na više marketing projekata u domenu razvoja mladih.

Međutim, Josip nije od samog početka svoje karijere znao da će biti ovo što je danas. Doneo je neke pogrešne izbore, dosta radio na sebi i preuzimao rizike ostvarujući se kao preduzetnik dok se istovremeno usavršava kao profesionalac u svojoj oblasti.

Više o tome kako je Josip započeo svoju karijeru i šta bi preporučio mladima koji žele da budu uspešni u Srbiji ili Balkanu uopšte, pročitajte u interjvuu koji sledi.

1.      Recite nam više o sebi.

Rođen sam u Novom Sadu i nekako je to činjenica koja je predodredila moj stil rada za koji volim da kažem da ima dosta uslužnosti, finoće, profesionalizna i požrtvovanosti.

2.      Kako je izgledao vaš karijerni put počevši od studentskih dana, pa sve do danas?

Moje prve studentske avanture su bile u medicini. Završio sam Srednju medicinsku školu, otac mi je bio lekar i nekako sam taj prvi izlet imao u medicini. Nisam se baš snašao. 🙂 Dalje sam uz posao upisao Fakultet za uslužni biznis i trudio se da iz ovog novog univerzitetskog izleta izvučem maksimum. Posao je bio vodilja i polako sam radeći sa mladima, konkretno volonterima Crvenog krsta, zavoleo edukacije, treninge i svu onu neformalnost, opuštenost i efikasnost koju oni nose. Danas radim sa svima koji žele da urade nešto više za sebe, bilo da su to ciljevi pojedinca, preduzetnika ili kompanije.

Josip Bošnjaković - BRIDGE Communications

3.      S obzirom da ste neko ko je, nakon srednje škole, odlučio da promeni svoju profesiju, šta biste poručili mladima koji se dvoume da li je to što uče ono čime žele da se bave?

I danas, kada radim sa mladima, moja poruka je da svako mora da gradi svoje iskustvo. Potrebno je da slušamo pre svega sebe i da stanemo iza svojih izbora. Ti izbori će biti različiti i oni baš takvi (korisni, nekorisni, bolni, veseli…) čine deo nas i onoga što na kraju živimo. Tako da – samo polako i opušteno. 🙂

4.      Kako ste odlučili da se bavite baš trenerskim poslom?

Spontano. Shvatio sam da je to nešto što me ispunjava i pokreće. Takođe, razvijanje veština i pogleda na svet kod drugih, i samim tim njihov uticaj na neke treće, čini da se čovek oseća ispunjenim jer menja nešto malo.

5.      Šta volite kod svog posla?

Promenu. Nestalnost. Neobičnost. Improvizaciju. Kreativnost.

6.      S obzirom da imate mogućnosti da u inostranstvu više zarađujete radeći svoj posao, zašto ste odlučili da ostanete da živite i radite u Srbiji?

Verujem da čovek da bi bio dobar u onome što radi kao i u onome što živi, treba da ima, pre svega, svoju unutrašnju uravnoteženost. Moja se nalazi ovde, u Novom Sadu, u Fruškoj gori, Beogradu, Subotici, Divčibarima, Zlatiboru… kao i u ostalim delovima Srbije.

7.      Šta smatrate da je ključ uspeha na Balkanu?

Ključ uspeha u bilo kom delu sveta jeste da vi lično imate balans. Da li će on biti na Balkanu u nekom gradu, na nekoj planini, uz jezero ili u panonskoj niziji, zavisi samo od slika koje vi kreirate za sebe.

8.      Šta bi bila Vaša poruka mladima?

Sledite svoje snove. I pre nego što krenete za njima, samo dva puta proverite da li su vaši ili ste ih usput negde pokupili.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *